Cookie [false/7]

Our website uses cookies to improve your experience.

Φόρμα επικοινωνίας

Dark mode Logo

Dark mode Logo

Default Image

timeago

Διαβάστε επίσης ...

×
ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Το Κυπαρίσσι: Από το αρχαίο ΚΥΦΑΝΤΑ στο σήμερα




Το Κυπαρίσσι, ένας γραφικός οικισμός στη βορειοανατολική ακτή της Λακωνίας, είναι γνωστό για την απομόνωσή του και την ιδιαίτερη φυσική ομορφιά. Η ιστορία του χωριού ξεκινάει από την αρχαιότητα, όταν η περιοχή αποτελούσε μέρος της ευρύτερης Λακωνίας, επηρεαζόμενη από την Σπάρτη και άλλους πολιτισμούς της Πελοποννήσου. 

Το αρχαίο όνομα του Κυπαρισσίου φέρεται να ήταν “Κύφαντα”. 

Κατά τη Βυζαντινή εποχή, η περιοχή εντάχθηκε στην αυτοκρατορία και διατηρούσε στενή σχέση με τα μοναστήρια και τα θρησκευτικά κέντρα του Πάρνωνα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλές συγκεκριμένες ιστορικές αναφορές λόγω της απομόνωσης του χωριού, που διατηρήθηκε και κατά τους επόμενους αιώνες . 

Η τοποθεσία του Κυπαρισσίου, κρυμμένη πίσω από τις απόκρημνες πλαγιές του Πάρνωνα, βοήθησε στην προστασία του από πειρατικές επιδρομές και το καθιστούσε δυσπρόσιτο για τους εχθρούς, διατηρώντας έτσι την παραδοσιακή του μορφή και χαρακτήρα για αιώνες .
Μέχρι και τον 20ό αιώνα, το Κυπαρίσσι παρέμενε απομονωμένο από τα κύρια αστικά κέντρα της περιοχής, διατηρώντας έναν τρόπο ζωής που βασιζόταν στη γεωργία και την αλιεία. 

Τα τελευταία χρόνια, το χωριό έχει αναδειχθεί σε προορισμό φυσιολατρών και ορειβατών, λόγω της μοναδικής θέσης του δίπλα στο Μυρτώο Πέλαγος και των καθαρών, γαλήνιων ακτών του . 


Δημοσίευση σχολίου